Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA PAIEŠKA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ KAUNE PARDAVIMŲ MOKYMAI KARJERA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Kitos paslaugos straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

Afrikinis šamas ant lietuvių stalo.

   2013-11-21

Nors mėgstame pabrėžti, jog esame jūrinė valstybė, didžiuojamės savo ežerais ir upėmis, visgi žuvis ant lietuvių stalo – dar pakankamai reta viešnia. O ir ta, kuri ten atkeliauja, dažniausiai būna tradicinė silkė ar, geriausiu atveju, karpis. Kitas lietuviškų vandenų žuvis dažniau matome ne lėkštėje, bet paveikslėliuose, ir tik prisiekę žvejai savo artimuosius kartais pradžiugina retu delikatesu – šamu. Visgi kaip tik šamai, tik ne mūsiškiai ūsuočiai, o šiltavandeniai jų giminaičiai, gali iš esmės pakoreguoti lietuvių supratimą apie žuvį ir jos vartojimą.
Dietologai, medikai, sveikos mitybos specialistai rekomenduoja žuvį valgyti bent du kartus per savaitę. Žuvyje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, gerinančių smegenų veiklą, vitaminų A ir D, kalcio, fosforo, magnio. Tuo tarpu riebalų, cholesterolio joje kur kas mažiau nei mėsoje, bet daug lengvai virškinamų baltymų. Nieko nuostabaus, kad ilgaamžiškumu garsėjanti Japonija – didžiausia žuvies vartotoja pasaulyje. Kiekvienas jos gyventojas per metus vidutiniškai suvartoja po 75 kg žuvies. Europoje didžiausi žuvies mėgėjai yra portugalai (46 kg), antroje vietoje – ispanai (44 kg), treti – airiai (38 kg). Tuo tarpu vidutinis statistinis lietuvis per metus suvalgo vos 14 kg žuvies ir jos produktų. Kodėl? Kažin, ar galime kaltinti tradicijų stoką. Pasklaidę senuosius kulinarijos vadovėlius, rastume aibę tiek kasdieninių, tiek ir šventinių žuvies patiekalų. Be jų neįsivaizduojamas ir tradicinis Kūčių stalas.  Ir tai toli gražu ne vien silkė. Anot legendinės žiniuonės Eugenijos Šimkūnaitės, Aukštaitijos krašte silkę per Kūčias valgydavę tik didžiausi tinginiai, nesugebėję pasigauti šviežios žuvies. Visgi šiais laikais „žvejojama“ dažniausiai parduotuvėse ar, geriausiu atveju, turguose, taigi žuvies pasirinkimą lemia ne pati gausiausia jų pasiūla. Ypač kai kalbame apie šviežią (juolab – gyvą), skanią, kokybišką ir (kas taip pat aktualu) – įperkamą žuvį. Deja, mūsiškė Baltijos jūra – viena labiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Teršalų randama ir joje sužvejotose žuvyse. Šiek tiek šviežios žuvies poreikį tenkina tradiciniu būdu ūkiuose auginami karpiai. Tuo tarpu Europoje ir pasaulyje populiarus žuvų auginimas uždarose recirkuliacinėse sistemose Lietuvoje dar naujiena. Tokiu būdu galima auginti nemažai žuvies rūšių: ungurius, sterkus, eršketus, tilapijas ir jau minėtuosius šiltavandenius šamus. Būtent šių šamų auginimo ėmėsi prieš dvejus metus Kauno rajone įsikūrusi UAB „jFish“, jau pristačiusi vartotojams pirmuosius savo užaugintus šamus. Kodėl auginimui buvo pasirinkti būtent šiltavandeniai šamai?
Šiltavandenis (arba afrikinis) šamas (lot. Clarias gariepinus) – unikali naktinė žuvis, gebanti kvėpuoti ir „vaikščioti“ – ropoti sausu paviršiumi. Natūraliai veisiasi ir auga gėluosiuose vandenyse, paplitęs Afrikos žemyno ir Viduriniųjų kraštų lėtai tekančiose upėse ir ežeruose, kurių vanduo yra nuolatos šiltas. Tai gana tingios žuvys, jei nėra būtinybės, jos beveik nejuda. Afrikiniai šamai yra plėšrūnai, medžioja naktį, minta vandens gyvūnais, smulkesnėmis žuvimis, varlėmis, dvigeldžiais moliuskais. Ant viršutinio šamų žandikaulio auga keturios poros ūselių, kuriais žuvis jaučia skonį ir kvapą, jie padeda šamui dugne surasti smulkius bestuburius. Šamo galva didelė, iš viršaus plokščia, oda minkšta, be žvynų, tad ruošiant žuvį jos skusti nereikia.
Afrikinis šamas, kaip minėta, yra tingi žuvis ir kaip tik todėl puikiai tinkamas auginti pramoniniu būdu. Jis be reikalo neplaukioja, jeigu prieš nosį gausu maisto ir sudaryta komfortiška aplinka, t.y. šiltas ir švarus vanduo. Taigi, leidžiant šamui ramiai ir patogiai „tinginiauti“, galima užauginti reikiamo svorio ir aukštos kokybės žuvį akvakultūros įmonėse. Juo labiau, kad šis šamas sugeba itin gerai prisitaikyti prie ekstremalių aplinkos sąlygų: gali gyventi vandenyje, kurio pH intervalas nuo 6,5 iki 8,0, toleruoja aplinkos temperatūrą nuo 8 iki 35 laipsnių Celsijaus. Natūraliomis sąlygomis gyvenantys afrikiniai šamai, išdžiūvus vandens telkiniui, netgi geba patys persikraustyti į kitą, sausuma nukeliaudami iki 4 km. Visgi auginami dirbtinėmis sąlygomis, šamai mėgsta ramybę ir stabilumą. Optimali jų augimui vandens temperatūra yra 25-27 laipsnių Celsijaus, patalpose turi tvyroti prieblanda. Šamai nemėgsta triukšmo, pašalinių garsų – pakanka pabelsti į baseiną, kuriame jie laikomi, ir pora valandų žuvys bus neramios, nesimaitins. Tačiau jei pakanka ir maisto, ir ramybės, ir švaraus vandens, šamukai auga itin sparčiai ir prekinį 1-2 kg svorį gali pasiekti per 8-9 mėnesius. Kadangi natūralūs žuvų ištekliai pasaulyje nuolatos mažėja, o žuvies ir jos produktų suvartojimas – auga, šiltavandenių šamų auginimas uždarose recirkuliacinėse sistemose yra nauja ir labai sparčiai pasauliniu mastu besivystanti akvakultūros sritis. Juo labiau, kad tai tikrai vertinga ir skani žuvis.
Europoje (ir ne tik) afrikiniai šamai labai paklausūs. Šių žuvų  mėsa labai maistinga ir vertinama ne tik dėl gausaus omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekio, kurios labai naudingos žmogaus organizmui, bet ir dėl daugelio kitų priežasčių. Dietologai rekomenduoja šamą dėl to, kad jo mėsa yra liesa (iki 1.5 % riebalų), turi daug kalcio (63.7 mg/100 g), omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, amino rūgščių ir vitaminų, tuo tarpu baltymų – net 19.6 %. Iš šamo pagaminti maisto produktai tinka visiems žmonėms, bet ypač naudingi vaikams bei sveikstantiems po sunkių ligų. Žuvies maistinę vertę lemia lengvai virkškinamų baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis. Vartojant šamo produktus, gaunama ypatingos sudėties baltymų, amino rūgščių, kurių kituose produktuose beveik nėra. Tai žmogaus organizmui itin svarbios medžiagos, kurios lėtina sklerotinius procesus, stabdo kepenų suriebėjimą, skatina vaikų augimą. Taigi, galima sakyti, jog šamas – ateities produktas, viena perspektyviausių dirbtiniu būdu galimų auginti žuvų.
Įvertinusi šias ir daugelį kitų aplinkybių bendrovė „jFish“ 2011 m. ėmėsi projekto pastatyti didžiausią Lietuvoje akvakultūros įmonę, pagrįstą uždarų recirkuliacinių sistemų principais. Tai buvo plyno lauko (green field) investicija. Kauno raj. Naujųjų Muniškių kaime išaugo šiuolaikinis, modernus pastatas, kuriame sumontuotos unikalios uždarų recirkuliacinių sistemų technologinės linijos. Afrikiniams šamams augti čia, beveik tikrąja tų žodžių prasme, sudarytos „šiltnamio sąlygos“. Ištisą parą tvyro šamų taip mėgstama prieblanda, čia visada šilta – vandens temperatūra yra apie 26-27 laipsnius, oro – pora laipsnių daugiau. UAB „jFish“ – didžiausia ir moderniausia tokio pobūdžio įmonė Lietuvoje, naudojanti iš tiesų originalias, unikalias technologijas ir įrangą, sukurtas įmonės specialistų. Praktiškai visi procesai čia automatizuoti ir veikia kaip autonomiškai uždara sistema, beveik nenaudojanti išorinių išteklių. Tam čia įrengta galinga rekuperacinė vėdinimo sistema, ne tik užtikrinanti tinkamą patalpų mikroklimatą, bet ir efektyviai panaudojanti gamybos procesų metu išsiskiriančią šilumą. Baseinų, kuriuose laikomi šamai, vanduo cirkuliuoja per slėginius amerikietiškos sistemos filtrus: iš pradžių mechaniškai pašalinamos kietosios priemaišos, tuomet, naudojant specialiai mūsų vandeniui sukurtas mikroorganizmų kultūras, atliekamas biologinis valymas, tuomet vanduo filtruojamas, dezinfekuojamas (jokio chloro ar kitų chemikalų – viskas ekologiška!) ir grįžta atgal į baseinus. Taigi vandens prarandama praktiškai tik tiek, kiek išgaruoja, nesusidaro jokių gamtai kenksmingų medžiagų, o išvalytą dumblą taip pat planuojama panaudoti sliekų auginimui. Kadangi afrikiniai šamai visgi yra plėšrios žuvys, sliekai puikiai paįvairins jų mitybos racioną. Vanduo valomas itin skrupulingai, o jo kokybė tikrinama du kartus per dieną, todėl tokiomis sąlygomis užaugintos žuvys yra sveikos, neturi pašalinių kvapų.
Pagal naujausias šiuolaikines technologijas, ekologiškai švarioje aplinkoje auginami šamai maitinami specialiais šamams subalansuotais pašarais, kurie yra pagaminti tik iš natūralių produktų. Tai, žinoma, lemia ir galutinio produkto kokybę: taip užauginti afrikinio šamo mėsa šviesi ir minkšta, nei gaminant, nei ragaujant nesijaučia specifinio žuvies kvapo, įprastai esančio, sugautų ežeruose ar upėse.
Nors gamybos plotai įspūdingi – 2000 kvadratinių metrų plotas, 550 kubinių metrų baseinų – jai aptarnauti pakanka trijų žmonių. Projektinis jos pajėgumas – ne mažiau kaip 250 tonų gyvos žuvies per metus. Technologinė įranga apima visą procesą nuo naršinimo ir mailiaus auginimo iki prekinės produkcijos paruošimo vartotojui priimtina forma. Šiuo metu didžioji dalis įmonės užaugintų šamų realizuojami gyvi, baigiamas įrengti modernus žuvies dorojimo cechas, aprūpintas naujausia užšaldymo ir atšildymo įranga, rūkykla, pirkėjams bus pasiūlyti afininiai skrosti šamai, šamų filė. Greta tradicinių rūkytų šamų planuojama gaminti ir egzotiškesnius, mažai girdėtus produktus. Netolimoje ateityje pradės veikti kavinė, kurioje galėsite pasimėgauti patiekalais iš čia pat išaugintų ir ką tik sugautų žuvų.
Gyvų šamų ir įvairių iš jų pagamintų produktų galima įsigyti atvykus tiesiai į įmonę, priimami užsakymai telefonu ir elektroniniu paštu. Be to, įmonė pasiruošusi tiekti šviežius šamus restoranams, kavinėms, kitoms maitinimo įstaigoms, aprūpinti ūkininkus ir kitus mažuosius augintojus šamų mailiumi, tiekti natūralius ir kokybiškus pašarus šamų augintojams.
Kadangi įmonėje naudojama originali, pačių sukurta auginimo technologija ir įranga, norintiems imtis šio verslo teikiamos konsultacijos, pagal pageidavimus ir poreikius projektuojamos uždarų recirkuliacinių sistemų technologinės linijos.
Prisimenant geriausias lietuviškas Kūčių tradicijas, artėjančių švenčių proga siūloma užsisakyti rūkytų šamų dailiose ekologiškose dėžutėse. Tai puiki, sveika ir skani dovana verslo partneriui, draugui ar šeimos nariui.
O nusipirkusiems šviežią šamą daug galvos sukti nereikia – tinka daugelis žinomų ir išbandytų receptų. Juo labiau, kad kaulų ši žuvis turi nedaug, skusti jos taip pat nereikia – pakanka nuplikinti karštu vandeniu. Paruošti afrikinį šamą galima labai įvairiai ir išradingai: kepti, virti, rūkyti tiek karštuoju būdu, tiek šaltuoju, įdaryti, patiekti visą žuvį, pjaustytą gabaliukais ar file. Fantazuokite, kurkite, ragaukite ir kitus vaišinkite! Nes jei ant mūsų stalo dažniau bus produktai, pagaminti iš sveikai, ekologiškai augintos žuvies, ir patys būsime sveikesni, žvalesni. O tai reiškia – ir laimingesni.
Įsigyti bendrovės „jFish“ produkcijos galite atvykę adresu Vingio g. 21, Naujosios Muniškės, Kauno raj., prieš tai susitarę telefonu: +370 699 2 55 44, +370 656 67993 arba el. paštu: jfishlt@gmail.com; info@jfish.lt

Afrikinio šamo receptai:

Ant grilio kepti šamo kepsniai
1 kg šamo,
pusė pakelio sviesto,
druskos, pipirų,
1 citrina.

Nuvalytą šamą supjaustyti gabalėliais, pasūdyti ir palikti maždaug pusvalandį. Po to palaistyti ištirpintu sviestu, pabarstyti pipirais (galima naudoti ir kitus mėgstamus žuvies prieskonius). Kepti ant grilio. Patiekti ant salotos lapo, papuošus citrinos skiltele.

Majoneze marinuotas šamas
1 kg šamo,
2 šaukštai majonezo,
1 citrinos sultys,
druska, pipirai.

Šamą išdarinėti, išimti žiaunas arba nupjauti galvą. Sumaišyti majonezą, citrinos sultis, druską, pipirus. Galima pridėti krapų, petražolių, kalendrų ar kitų mėgstamų prieskonių. Gautu marinatu ištrinti žuvį iš vidaus ir išorės. Marinuoti mažiausiai 2 valandas (dar geriau – per naktį). Kepti 20-30 minučių suvyniojus į foliją 200 laipsnių temperatūroje. Tuomet išvynioti ir dar 15 minučių pakepti, kad susidarytų traški plutelė. Patiekiant papuošti žalumynais, citrinos skiltele. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas.

Šamo file kepsneliai
O, 5 kg šamo file,
druskos, pipirų, česnako,
miltų,
1 kiaušinis,
džiūvėsėlių;
riebalų kepimui.

Šamą išdarinėti, išimti kaulus, file supjaustyti nedideliais gabaliukais. Gabaliukus įtrinti druskos, pipirų ir sugrūsto česnako mišiniu (galima naudoti česnakinę druską). Palaikyti apie pusvalandį. Tuomet apvolioti miltuose, išplaktame kiaušinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Kepti įkaitintuose riebaluose. Prie kepsnelių labai tinka totoriškas padažas.

1. Nors žuvis –  sveikas dietinis produktas, rekomenduojamas vartoti bent pora kartų per savaitę, lietuviai žuvies valgo kelis kartus mažiau nei kitų šalių gyventojai.
2. Kauno rajone įsikūrusi UAB „jFish“ pristato vartotojams pagal pažangiausias technologijas Lietuvoje užaugintus šiltavandenius šamus.
3. Šiltavandenis šamas – vertinga ir skani žuvis, puikiai tinkama auginti pramoniniu būdu.
4. UAB „jFish“ – didžiausia ir moderniausia tokio pobūdžio įmonė Lietuvoje, naudojanti pačių sukurtas originalias, unikalias draugiškas aplinkai, ekologiškas technologijas ir įrangą.
5. Pagal naujausias šiuolaikines technologijas, ekologiškai švarioje aplinkoje auginami šamai maitinami specialiais šamams subalansuotais pašarais, kruopščiai stebima vandens kokybė, todėl taip auginamų šamų mėsa šviesi, švelnaus skonio, neturi nemalonaus dumblo kvapo.
6. Įmonė prekiauja gyvais šamais bei įvairiais iš jų pagamintais produktais, šviežią žuvį siūlo maitinimo įstaigoms, parduoda šamų mailių, teikia konsultacijas augintojams, projektuoja uždaras recirkuliacines šamų auginimo sistemas.
7. Iš šamo galima pagaminti daug skanių ir vertingų patiekalų, o švenčių proga UAB „jFish“ kviečia įsigyti rūkytų šamų specialiose ekologiškose dovanų pakuotėse.

Vingio g. 21
Naujieji Muniškiai, Kauno raj.
+370 699 25544
+370 656 67993
jfishlt@gmail.com
info@jfish.lt







Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2019 03 19 
Kontaktai: tel. (37) 311 539, faks. (37) 311 539, Kaunas. El.paštas
©2005-2019. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Born in IdeaTurinio valdymo sistema OptimalSite