Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA PAIEŠKA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ PARDAVIMŲ MOKYMAI KARJERA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Sveikata straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

Cikorija: maloniam skoniui ir puikiai sveikatai

   2011-11-21


Kava su cikorija, cikorijos gėrimas nuo seno žinomi Lietuvoje. Žmonės vertina cikoriją dėl jos subtilaus skonio, taip pat dėl teigiamo poveikio sveikatai. 

Išpopuliarėjo per Didžiąją Depresiją

Cikorija –žolinis augalas. Skrudintos ir maltos jo šaknys nuo seno naudojamos kaip kavos pakaitalas. Antraisiais augalo gyvenimo metais jo šaknys išauga iki kumščio dydžio, jos iškasamos anksti pavasarį. Šaknys nuvalomos, paskui skrudinamos ir malamos. 
Cikorija ypač paplitusi Viduržemio jūros regione, iš ten pasiekė Indiją, Pietryčių Aziją, pietinę Šiaurės Amerikos dalį.
Kaip pigus kavos pakaitalas cikorija ypač paplito per Didžiąją Depresiją, prasidėjusią praėjusio šimtmečio trečiąjį  dešimtmetį. Populiarėjo šis gėrimas ir Antrojo Pasaulinio karo metais, taip pat per 1976-1977 metais vykusią kavos kainų krizę. Cikorija, maišyta su skrudintais rugiais, miežiais ir džiovintais burokais, buvo paplitusi ir Sovietų Sąjungoje bei Rytų Europos kraštuose, kur kava buvo deficitas.
Gamtoje gana retai sutinkamo kartaus skonio cikorija, turinti vartotojų taip mėgstamą degintą prieskonį, skirtingai nei kava, neturi kofeino. Todėl ši medžiaga nepasižymi kavai būdingomis organizmą stimuliuojančiomis savybėmis, kurios kai kuriems žmonėms yra nepriimtinos. Apie cikoriją kaip vaistą valantį kraują užsimenama dar senovės Romos Imperijos raštuose.

Inulinas gerina sveikatą

Septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje cikorija buvo ištirta nuodugniau.  Nustatyta, kad joje yra daug polisacharido inulino, labai panašaus į krakmolą. Inulinas maisto pramonėje naudojamas kaip švelnus saldiklis, kartais jo dedama į jogurtą. Ši medžiaga skatina gerųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi, ji yra tirpių maistinių skaidulų šaltinis.
Naujausi moksliniai tyrimai įrodė, kad cikorijos šaknis mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda kontroliuoti širdies ritmą. Cikorija taip pat padeda varyti iš organizmo parazitus. Visos augalo dalys turi tam tikrų eterinių aliejų, nuodingų parazitams, didžiausia tokių aliejų koncentracija yra būtent augalo šaknyje.   
Cikorijos šaknys gali padėti ir norintiems sureguliuoti kūno svorį. Cikorija aktyvina virškinimą, žarnyno darbą, padeda skaidyti riebalus, tonizuoja kepenų, blužnies veiklą, skatina tulžies susidarymą. Manoma, kad cikorija padeda įsisavinti kalcį ir magnį, dėl to puikiai tinka gerti su daug šio elemento turinčiu pienu. 
Inulinas, maistinis skaidulinis pluoštas,  yra pagrindinė cikorijos sausųjų medžiagų dalis – džiovintoje neskrudintoje cikorijoje jis sudaro apie 60 procentų visų sausųjų medžiagų, skrudintoje cikorijoje – maždaug 18 procentų, tirpioje cikorijoje – apie 22 procentus. Ši medžiaga randama ne tik cikorijoje, bet ir artišokuose, svogūnuose, česnakuose, kiaulpienėse.   Kalorijų ji turi mažai, iki keturių kartų mažiau negu sacharozė. Skrudinant inulinas virsta į fruktozę.
Rekomenduojama šio maistinio skaidulinio pluošto dienos norma suaugusiems yra 25-30 gramų, 6 metų vaikui per dieną reikia apie 11 gramų skaidulinio pluošto. 

Siūlo „Kavos bankas“

„Kavos bankas“ siūlo keletą produktų su cikorija. Vienas jų – tai kava su cikorija. Šviežiai skrudinta Gvatemalos kava sudaro apie 60 procentų mišinio, likusioji dalis tenka skrudintai cikorijai. Tai puikus skonio aromatingas kavos mišinys su švelniu karamelės prieskoniu. Paruošimo būdas – įprastinis: kavos įsidedama pagal skonį, ji užpilama ką tik virintu vandeniu, o cukraus ir pieno pridedama pagal skonį. Kava su cikorija nerekomenduojama kavos aparatams.
Kitas „Kavos banko“ siūlomas produktas – 100 procentų cikorija, visai neturinti kofeino. Šį gėrimą galima ruošti taip pat, kaip arbatą ar kavą: užplikyti verdančiu vandeniu arba kelias minutes pavirinti. Po to galima užbalinti grietinėle ar pienu ir pasaldinti pagal skonį. Cikorijos koncentratas arba kava gali būti naudojama ir konditerijoje, šiuo produktu galima palaistyti „Tiramisu“, kavos tortus, jį galima naudoti ruošiant kavos kremus, ledus, kitus desertus. 
Trečiasis siūlomas produktas  – tai tirpi cikorija. Tai koncentruotas produktas, turintis 100 procentų cikorijos. Jis gaunamas ekstrakcijos būdu iš skrudintos cikorijos, kaip ekstragenas naudojamas tik vanduo. Keturis arbatinius šaukštelius tirpios cikorijos reikia ištirpinti stiklinėje karšto arba šalto vandens ar pieno. Gėrimą galima užbalinti.
Cikorija – tai skanu ir sveika.

UAB „Klingai“
Ekskavatorininkų g. 1L, Kaunas
Tel. +370 37 407 535
Faks. +370 37 407 257
info@klingai.lt
www.klingai.lt

 



Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2014 04 23 
Kontaktai: tel. (37) 40 72 98, faks. (37) 31 15 39, Kaunas. El.paštas
©2005-2014. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Svetainių kūrimas M2 technologijosTurinio valdymo sistema OptimalSite