Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA PAIEŠKA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ KAUNE PARDAVIMŲ MOKYMAI KARJERA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Sveikata straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

Grikiai - sportuojantiems, vegetarams, žaliavalgiams ir kiekvienam

   2018-01-30

Šios mažos kruopos, ko gero, gyvena kiekvienoje virtuvėje, nes visi žino, kad grikius valgyti sveika, tačiau kodėl? Dietologų teigimu, šį patiekalą į savo mitybos racioną vertėtų įtraukti bent 4-5 kartus per savaitę, nes juose gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.

UAB „Galinta Sport” vadovas ir treneris Virginijus Garlauskas teigia, kad grikiai aprūpina organizmą reikalingomis medžiagomis: „Kalbant apie reguliariai sportuojančius žmones, rekomenduoju valgyti grikius bent vieno valgymo per dieną metu, pvz.: likus dviems valandoms iki treniruotės arba valandos laikotarpyje po treniruotės. Juose esantys sudėtiniai angliavandeniai aprūpina organizmą energija, o skaidulinės medžiagos gerina virškinimą. Be to, grikiuose aptinkamos visos reikalingos aminorūgštys“.

Viena didžiausių grikių gamintojų Baltijos šalyse UAB „Galinta ir partneriai“ jau siūlo ekologiškas įprastas arba neskrudintas grikių kruopas. Neskrudintos grikių kruopos idealiai tinka daiginimui, todėl jos ypač populiarios veganų ir žaliavalgių mitybos racione. Žali grikiai nuo skrudintų skiriasi tuo, kad nėra apdirbti garais, todėl ir yra daigūs. Šios kruo­pos yra šviesesnės už skrudintas, saldesnio skonio, šiek tiek primena riešutus. Daigintas grikių kruopas galima valgyti kaip salotų garnyrą ar plakant žaliuosius kokteilius. „Žali grikiai yra „gyvi“, o juose esančios medžiagos, tokios kaip magnis, fosforas, manganas yra lengvai pasisavinamos. Daigintus žalius grikius galima valgyti tarp pagrindinių patiekalų: alkis bus numalšintas, o organizmas aprūpintas ląsteliena ir energija“ – pasakoja Virginijus.

Nevalgantys mėsos ar retai ją valgantys žmonės, taip pat turėtų grikius įtraukti į savo valgiaraštį. 100 g grikių kruopų randama 13 g baltymų, kurie svarbūs raumenų augimui ir tinkamam jų funkcionavimui. Atsisakę mėsos žmonės turi baltymų gauti iš augalinių produktų, o jokios kitos kruopos neturi tiek daug pilnaverčių baltymų, kaip grikiai.

Taip pat grikiai neturi gliuteno (glitimo), kurio kai kurių žmonių organizmas netoleruoja. Dar vienas didelis privalumas – grikiuose esantis vitaminas P, kuris reikalingas širdies, krau­jagys­lių, hiper­toni­jos, cukrinio dia­beto ir kitų ligų pro­fi­lak­tikai bei gydy­mui. Dėl mažo glikeminio indekso grikiuose esantys sudėtiniai angliavandeniai yra lėtai absorbuojami į kraują. Tai padeda išvengti staigių cukraus svyravimų kraujyje, todėl galima sakyti tai prevencinė priemonė nuo cukrinio diabeto. Grikiuose yra apsauginių fenolio junginių ir antioksidantų, kurie gali padėti kovoti su vėžiu ar širdies ligomis. „Grikiai ilgam suteikia sotumo jausmą, todėl sportininkai ir žmonės besilaikantys griežtesnio mitybos režimo šias kruopas būtinai įtraukia į valgiaraštį. Jų net nebūtina virti, galima tiesiog išbrinkinti karštame vandenyje. Ruošiant tokiu būdu išlieka daugiau vertingų medžiagų“- teigia V.Garlauskas.

Virginijus Garlauskas
UAB „Galinta Sport“ direktorius
www.fitnie.lt
www.galinta.lt
Facebook: Fitnie Academy by Galinta







Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2019 11 15 
Kontaktai: tel. (37) 311 539, faks. (37) 311 539, Kaunas. El.paštas
©2005-2019. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Born in IdeaTurinio valdymo sistema OptimalSite