Per kelis šimtmečius lietuvių mitybos įpročiai labai pakito – įprastą mitybą pakeitė įmantresni įvairių šalių virtuvių patiekalai, o vietoj pamėgtos mėsos mūsų lėkštėse atsirado daugiau daržovių, kruopų bei vaisių. Vegetariška mityba, kaip ir sveikas gyvenimo būdas, tapo madinga. Net jei ir visiškai neatsisakant mėsos, dietologai rekomenduoja kelias dienas per savaitę ją išbraukti iš įprasto raciono. Tik kaip maitintis, jog pakeitus mitybos įpročius būtų sotu ir skanu?

 

 

 

 Vegetarizmas ir sveikata

Noras pagerinti sveikatos būklę, išsaugoti gyvūnų gyvybę, atsisakyti smurtinio maisto, nes tai sąlygoja laimės jausmą ir teigiamą energiją – tai tik kelios priežastys dėl ko vis daugiau žmonių renkasi vegetarinę mitybą. Tinkamai suplanuota vegetariška dieta yra sveika, maistinga, galinti suteikti naudos sveikatai ir tam tikrų ligų prevencijai bei gydymui. Vegetariška mityba yra tinkama visais gyvenimo ciklo etapais, įskaitant nėštumą, vaikystę ir paauglystę. Žinoma, reikia pasirūpinti, jog organizmui netrūktų vitaminų ir mikroelementų,  pavyzdžiui, omega-3, geležies, cinko, jodo, kalcio, vitamino D ir vitamino B12 – jį galima vartoti papildomai. Vegetariška mityba pripažįstama kaip naudinga sveikatai, pavyzdžiui, atsisakant gyvulinio maisto mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sumažėja 25 proc. Mažiau vartojimo atveju – iki 15 proc. Sumažėja rizika susirgti vėžiu, turėti aukštą kraujospūdį ar 2 tipo diabetą.

 

Ar sportas ir vegetarinė mityba suderinami?

Vegetarinė mityba daugelį metų sporto aistruolių buvo siejama su mitybos trūkumais, baltymų nepakankamumu ir kalorijų apribojimu. Tačiau dabar kiekvieną dieną atsiranda vis daugiau profesionalių ar mėgėjų sportininkų, kurie dėl vienos ar kitos priežasties nusprendžia sumažinti arba pašalinti gyvulinės kilmės maisto produktų vartojimą. Gyvulinės kilmės produktai – ypatingai mėsa yra sunkiau virškinami, todėl apsunkina organizmą, sukelia tingulį, organizmui ima trūkti deguonies, tampa sunkiau judėti ir pasiekti geresnių rezultatų. Visa tai paskatina griebtis lengvesnės mitybos.

 

 

  

     

Ką valgyti, kai lėkštėje nebelieka mėsos?

Atsisakius mėsos daug ką ištinka panika, ramybės neduoda klausimas – „tai ką aš dabar valgysiu?“ Iš pradžių atrodo, jog vegetarų galimybės skaniai pavalgyti yra labai menkos, o patiekalų įvairovė itin siaura. Tačiau tai nėra tiesa. Tai galėtų patvirtinti ir į Kauno vegetarišką restoraną „Gangą“ užsukantys klientai. Čia jie randa iš kokybiškų produktų ir su meile pagamintų vegetariškų patiekalų įvairovę, kurie gaminami 500 metų indiškos kultūros tradicijos pagrindais, todėl juose yra gausu prieskonių ir sodraus skonio. Šviežias panyras, falafeliai, samosos, pagal indiškas tradicijas kepama šviežia naminė duona ir, žinoma, vegetariški rankų darbo saldumynai su riešutais ar kokosais  – tai tik nedaugelis patiekalų, dėl kurių vertėtų išbandyti šio restorano virtuvę. Kasdien „Gangos“ restorane rasite patiekalus be mėsos, žuvies ir kiaušinių. Čia kepami ir skanūs tortai be kiaušinių ir be konservantų. Jų galima ne tik paskanauti čia pat restorane, bet ir užsakyti šventėms.

 

Galbūt pabandyti maitintis sveikiau yra vienas iš Jūsų 2019 metų iššūkių?

 

 

RESTORANAS „GANGA“

Panerių g. 187, Kaunas

Tel.: 8 37 265007

www.gangarestoranas.lt

 

 
 Nuoroda: http://www.jumsinfo.lt/lt/straipsniai/kodel_buti_vegetaru_sveika/
©2005-2024. JUMSINFO. Visos teisės saugomos.