Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ KAUNE PARDAVIMŲ MOKYMAI INDUSTRY TOP LITHUANIA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Kitos paslaugos straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

Lietuviams naujiena, kad silkė skani ir kepta

   2011-10-10

Silkė  nuo seno yra vienas svarbiausių pajūrio kraštų gyventojų maisto produktas. Nenuostabu, kad patiekalų receptų iš jos gausu. Kur kas gausiau, negu tradiciškai įprasta Lietuvoje – mes juk nuo seno per Kūčias valgome vis tą pačią sūdytą ar marinuotą silkę. 

Silkė žinoma nuo žilos senovės  

Atlanto silkė – viena iš gausiausių žuvų rūšių pasaulyje, ši žuvies rūšis išplitusi abiejose vandenyno pusėse, nuo Labradoro Šiaurės Amerikoje iki Šiaurės ir net Baltijos jūrų – prie mūsų krantų gyvena atskiras Atlanto silkės porūšis, jam priklausančios žuvys yra mažesnės. Šios iki pusės kilogramo ar daugiau svorio išaugančios ir daugiausia vėžiagyviais bei kitais smulkiais vandens gyvūnais mintančios žuvys nuo seno maitina pajūrio tautas. Pavyzdžiui, Islandija net yra išleidusi pašto ženklų su silkės atvaizdu.  
Šios žuvys, ir dabar besitelkiančios didžiuliais, kelis milijonus žuvų siekiančiais būriais, nuo seno buvo svarbi pakrančių regionų ekonomikos dalis ir Europoje, ir Šiaurės Amerikoje. Silkių žvejybos komercinė reikšmė yra didžiausia iš visų žvejybos rūšių.
Ši žuvis Europoje nuo seno vadinta sidabrine žuvimi.
Kita šios žuvies rūšis gyvena sekliuose Ramiojo vandenyno šiaurinės dalies vandenyse, tad galima sakyti, kad ji maitina visą Šiaurės pusrutulį.
Silkė kaip maisto produktas buvo žinoma jau 3 000 metais prieš Kristų, tad nenuostabu, kad esama daugybės jos patiekalų receptų. Silkė gali būti paruošiama maistui labai įvairiais būdais – tarkim, filipiniečiams tradicinis pusryčių valgis yra džiovinta silkė, o Olandijoje ji valgoma ir žalia.   
Silkė yra tapusi svarbia Baltijos, Šiaurės šalių, rytų slavų tautų ir žydų virtuvės dalimi. 
Ši žuvis yra svarbus vitaminų A, D, B12, taip pat nesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis. Yra joje ir daugelio kitų vitaminų, taip pat amino rūgščių. Gausu silkėje ir Omega 3 rūgščių, teigiamai veikiančių žmogaus organizmą – pakanka pasakyti, kad jos mažina širdies infarkto riziką.

Kepta silkės filė

Raseinių rajone veikianti UAB „Norvelita“, viena didžiausių šalyje žuvies produktų gamintoja, ruošiasi pasiūlyti naują produktą – keptą silkės filė drebučiuose. Lietuviams tai naujiena – mes neįpratę prie keptos menkės, kepta silkė daugeliui iš mūsų gali būti tikras malonus netikėtumas.
Silkė apvoliojama džiūvėsėliuose, po to kepama augaliniame aliejuje. Ja bus prekiaujama 290 gramų talpos ovaliuose maždaug 5 centimetrų aukščio indeliuose su dangteliais. Tai labai patogu vartotojui. Juk labai nepatogu šaldytuve laikyti įvairias prakerpamas ar nuplėšiamas maisto produktų pakuotes, jei viso turinio nesuvalgote iš karto. O pakuotė su dangteliu tam puikiausiai tinka – suvalgėte tiek, kiek užsinorėjote, tada uždėjote dangtelį – ir į šaldytuvą.
Pirkėjams bus taip pat siūloma kepta silkė marinate ir pomidorų padaže.
Naujasis produktas bus galinamas Kauno rajone, Ilgakiemyje, įsikūrusioje UAB „Saldoga“, kurios produkciją sėkmingai platina UAB „Norvelitos“ įmonė. Naujajam produktui gaminti bus naudojama silkių filė, gaminama  iš Šiaurės Rytų Atlante sugaunamos silkės. Ji į Lietuvą atkeliauja iš Norvegijos ir Islandijos žvejų tinklų – o šiose šalyse tikrai griežti reikalavimai maisto produktų kokybei.
Importuojamos žaliavos kokybė tikrinama moderniose įmonės mikrobiologinių ir cheminių  tyrimų laboratorijose.

„Norvelita“ gamina ne tik Lietuvai

UAB „Norvelita“ 1995 metais buvo įkurta Raseinių rajono Gabšių kaime. Pirmą gamybos mėnesį įmonėje dirbo 17 žmonių, kurie perdirbo 10 tonų žaliavos. Dabar įmonėje veikia keturi gamybos padaliniai, juose gaminami sūdytos ir marinuotos silkės, rūkytų ir marinuotų lašišų produktai, įvairios karšto ir šalto rūkymo žuvys, kiti gaminiai. Bendrovėje dirba daugiau kaip 500 žmonių. Įmonė perdirba iki 1000 tonų žaliavos per mėnesį, jos aukščiausios kokybės produkcija atitinka  Europos Sąjungos ir Lietuvos standartus.
„Norvelita“ eksportuoja produkciją į  Vokietiją, Daniją, Belgiją, Airiją, Jungtines Amerikos Valstijas, Italiją, kaimynines šalis—Latviją, Estiją ir kitur.


UAB „Norvelita“
Gabšių km., Raseinių raj.
Tel. 8 428 53993
Faks. 8 428 57070
info@norvelita.lt
www.norvelita.lt



Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2024 04 19 
Kontaktai: tel. +370 670 316 00, faks. +370 670 316 00, Kaunas. El.paštas
©2005-2024. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Born in IdeaTurinio valdymo sistema OptimalSite