Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ KAUNE PARDAVIMŲ MOKYMAI INDUSTRY TOP LITHUANIA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Sveikata straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

"MARIAUS MAISTAS"-sveikas maistas. Sveikuolių kava su cikorija, miežinė kava, lietuviška gira.

   2010-11-17

Žodis „kava” mums iš karto asocijuojasi su Brazilija - kavos pupelių plantacijomis ir jos reklama per televiziją. Bet retas kuris žinome, kad iš ryto ir net vakare galime mėgautis skaniu, aromatingu "lietuviško" skonio kavos gėrimu.

Pasirodo, miežinės kavos gėrimas su cikorija ir yra tas dar neatrastas skonis. Bet skonį galima lavinti, atrandant vis naujų, gal iš pirmo žvilgsnio neįprastų skonio ir produktų derinių. Tereikia išmėginti kartą, kitą ...

Tai kuo gi siejasi cikorija – paprastas Lietuvos pakelių augalas su kava? Ir prie ko čia ta miežinė kava? ..

Miežiai  vartojami maistui nuo seniausių laikų, nes buvo pastebėta, kad jie turi gerą skonį ir yra labai naudingi organizmui.

Miežių grūduose yra baltymų (iki 15,8%), angliavandenių (iki 76%), riebalų (iki 3,5%), ląstelienos (iki 9,6%), mineralinių medžiagų, fermentų, vitaminų A, B grupės, D ir E.

Taip pat iš skrudintų miežių grūdų gaminamas kavos pakaitalas.

Miežių grūduose rasta medžiagų, naikinančių bakterijas, ypač gramteigiamas. Miežių nuoviras vartojamas viršutinių kvėpavimo takų uždegimui su užkimimu ir kosuliu gydyti.

Miežių grūdai turi minkštinančių bei aptraukiančių savybių skrandžio ir žarnyno uždegimams gydyti.

Cikorijos tikrasis pavadinimas - Paprastoji trūkažolė ( lot. Cichorium intybus). Cikorijos "charakteristika":

- reguliuoja medžiagų apykaitą;

- gerina virškinamojo trakto veiklą;

- padeda reguliuoti kūno masę;

- pagerina kalcio pasisavinimą organizme;

- saugo nuo vidurių užkietėjimo;

- suteikia sotumo jausmą;

- mažina trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Cikorijos ekstraktas, tirpi cikorija - koncentruotas produktas, gautas ekstrakcijos būdu iš skrudintos cikorijos, ekstragentu naudojant tik vandenį ir nenaudojant jokios hidrolizės - nei rūgštinės, nei šarrminės. Dažniausiai gėrimų gamybai naudojamos cikorijos šaknys, tinkamai nuplautos prieš džiovinimą ir skrudinimą. Tai daug ląstelienos turintis gėrimas, įdėjus pieno  miltelių skonis primena koffee latte. Cikorijos šaknyse, turinčiose 60% inulino, fruktozės, pektinų, vitaminų, mineralinių medžiagų, esančios veikliosios medžiagos gerina virškinimą, toks gėrimas turi švelnų karamelės prieskonį. Dar cikorija vartojama kaip vaistažolė, o išradingos šeimininkės šį augalą naudoja ir gamindamos įvairius patiekalus, salotas.

Taigi, skrudinti miežių grūdai suteikia kavos gėrimui puikų aromatą ir skonį, o cikorija jį papildo. Todėl verta išbandyti gal dar neįprastą, bet tikrai naudingą kvapnų miežinės kavos gėrimą su cikorija. Malonių akimirkų prie kavos puodelio!

Mūsų senoliai rūgščia gira (anksčiau giras gamindavo ne saldžias, o rūgščias) ir troškulį malšindavo, ir gydydavosi. Jos atsigerdavo net prieš mūšį, kad stipresni būtų. Gira praplautos žaizdos greičiau gydavo, o ją geriant greičiau suaugdavo lūžę kaulai, pagerėdavo inkstų veikla.

Pirtyje girą pildami ant akmenų, lietuviai mėgaudavosi jos garų inhaliacijomis.

Norėdamos, kad veido oda būtų glotnesnė, skaistesnė ir stangresnė, merginos girą ne tik gurkšnodavo, bet ir ja prausdavosi, vonias darydavo. Medaus gira nuo seno vartojama profilaktiškai nuo anginos ir peršalimo ligų. Sergantiesiems širdies kraujagyslių, nervų, raumenų ligomis rekomenduodavo razinų girą, mat joje gausu fiziologiškai aktyvaus mikroelemento kalio.

Neurozės, nemigos kamuojamiems žmonėms patardavo gerti mėtų girą.

Nustatyta, kad gira gerina apetitą ir virškinimą, aktyvina virškinimo liaukų veiklą, skatina skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, o svarbiausia – išplauna virškinimo traktą, taip organizmą išvalo nuo galutinių maisto apykaitos produktų, šlakų.

„Lietuviška gira“ – sausos giros mišinys, sudarytas iš juodos duonos džiuvėsėlių, ruginio salyklo ir sausų mielių. Iš šio mišinio girą lengvai paruoš net vaikas. Cukrus ištirpinamas 25-30 laipsnių temperatūros virintame vandenyje, suberiamas giros mišinys. Skonį galima pagerinti mėgstamais džiovintais vaisiais, kmynais arba citrinos griežinėliu. Gėrimas uždengtame inde 1 parą rauginamas kambario temperatūroje (20-25 °C), tada perkošiamas ir padedamas šaltai (6-12 °C).

 

MARIAUS MAISTAS, UAB

Getautės g. 3, Viešvėnų I k.,

Viešvėnų sen., Telšių raj.

Mob. 8 603 08812

mariausmaistas@gmail.com
www.lietuviskagira.lt





Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2020 09 30 
Kontaktai: tel. (37) 311 539, faks. (37) 311 539, Kaunas. El.paštas
©2005-2020. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Born in IdeaTurinio valdymo sistema OptimalSite