Cukrų vartojame kasdien. Tikriausiai įsigyjate jį taip, kaip ir tūkstančiai kitų žmonių – parduotuvėje išsirenkate niekuo neišsiskiriantį smulkaus balto cukraus maišelį ir apie tai daug negalvojate. Tačiau cukrus cukrui nelygus. Jei tikrai rūpinatės savo sveikata, bet norite pasisaldinti gyvenimą, reikėtų akis kreipti į nerafinuoto cukraus pasiūlą. O kas yra nerafinuotas cukrus ir kuo jis geresnis už visiems įprastą rafinuotą baltąjį cukrų?

Cukrus – žinomiausias saldiklis. Nors dažnai žiniasklaidoje cukrus apibūdinamas kaip labai nesveika, chemiškai sukurta medžiaga, iš tikrųjų cukrus yra natūralus, dažniausiai gaminamas iš cukrinių runkelių ar cukranendrių. Visgi, paimti cukrų iš gamtos nėra taip lengva. Naudojami sudėtingi gamybos procesai ir skirtingos medžiagos, kurie keičia cukraus išvaizdą ir struktūrą. Nors cukrus žmogui yra reikalingas, dauguma gydytojų sutaria, kad rafinuotas baltasis cukrus neturi jokios maistinės vertės – jame nėra jokių žmogaus organizmui reikalingų mineralų.

Tuo tarpu natūralesnis, nerafinuotas cukrus iš gamtos paima ne tik saldumą, bet ir naudingąsias medžiagas. Natūraliame cukruje yra tokių žmogui naudingų mineralų kaip geležis, kalis, kalcis, magnis. Kitaip tariant, nerafinuotas cukrus žmogaus organizmui yra naudingas.

 Lietuvoje jau galite įsigyti nerafinuoto „Dodo cukraus“ iš Mauricijaus. Mauricijus yra didžiausias rudojo cukraus gamintojas ir eksportuotojas pasaulyje – čia gaminama net 17 nerafinuoto rudojo cukraus rūšių, o „Dodo pasaulis“ importuoja plačiausią jo asortimentą Baltijos šalyse – net 5 šio nerafinuoto cukranendrių cukraus rūšis.

Jei norėtumėte pakeisti savo kasdienę mitybą ir vietoj perdirbto baltojo cukraus vartoti rudąjį, geriausiai tiktų „Demerara“ cukrus, kuris pasižymi ypatingu natūraliu kvapu ir suteikia patiekalams ar kavai ir arbatai  malonų aromatą ir subtilų karamelės skonį.

„Coffee crystals“ yra subalansuotas kavai. Dideli nerafinuoto cukraus kristalai lėtai tirpsta kavoje, po truputį atskleisdami ypatingą melasos sirupo skonį, puikiai derantį su gardžia kava. „Coffee crystals“ taip pat tinka sausainių ir kitų saldumynų įdarui.

„Dark Muscovado“ – ypatingas nerafinuotas cukrus, stebinantis itin tamsia spalva ir drėgna tekstūra. Jame yra daug geležies, taip pat yra natūralių virškinimo procesą gerinančių medžiagų, tokių kaip fruktozė ir varis. Šis cukrus puikiai tinka airiškai kavai, arbatai, karštam vynui saldinti, karamelei, įvairiems padažams ir kepiniams gaminti.

„Golden Granulated“ – aukso spalvos nerafinuoto cukraus kristalai, idealiai tinka vaisių salotoms, košėms, taip pat ir kavai, arbatai.

Išsirinkti mėgstamiausią nerafinuotą cukrų vien iš aprašymo nelengva, todėl galite užsukti pasikalbėti su žinovais. „Dodo cukrus“ parduodamas parduotuvėje „Dodo pasaulis“ prekybos miestelyje „Urmas“. Čia dažnai sutiksite ir patį parduotuvėlės savininką iš Mauricijaus, kuris mielai papasakos apie nerafinuotą rudąjį cukrų ir suteiks naudingų patarimų.

Parduotuvėlėje taip pat rasite ir indiškų padažų, be konservantų paruoštų indiškų patiekalų, kurie tinka ir veganams, bei kitokių pagardų, – atraskite naujus skonius! Taip pat kviečiame pasižvalgyti ir internetinėje parduotuvėje www.dodopasaulis.eu

Parduotuvė „Dodo pasaulis“
Prekybos miestelis Urmas (Pramonės pr. 16),
Centrinis Kauno turgus, Rytinė galerija, 19 salė, 2 vieta
Tel. +370 37 999 975
Internetinė parduotuvė:  www.dodopasaulis.eu
prekyba@dodopasaulis.eu

 
 Nuoroda: http://www.jumsinfo.lt/lt/straipsniai/nerafinuoto_cukraus_nauda_zmogaus_organizmui/
©2005-2024. JUMSINFO. Visos teisės saugomos.