Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ KAUNE PARDAVIMŲ MOKYMAI INDUSTRY TOP LITHUANIA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Sveikata straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

Rauginti produktai – vasaros derlius ant žiemos stalo

   2020-01-21

Net ir žiemą galima valgyti vaisius ir daržoves, kurių nauda sveikatai yra tokia pati ar net didesnė nei šviežių. Sugauti vasarą ir ją išsaugoti moka ūkininkai Dalia ir Edvardas Abukauskai, įkūrę savo ūkį „Raugiam viską“, kuriam yra suteiktas Kulinarinio paveldo sertifikatas. Pats ūkio pavadinimas pabrėžia, kad ūkininkai raugia ne tik agurkus ar kopūstus, bet ir kriaušes, slyvas ar net trešnes. 

 

Reikėtų valgyti kasdien

Maisto ekspertų teigimu, rauginimas yra viena ryškiausių ir naujausių maisto sektoriaus tendencijų. Ši mada pamažu atkeliauja ir į Lietuvą, nors Europoje ir pasaulyje rauginti produktai jau seniai yra labai vertinami. Dažnas lietuvis vis dar įsitikinęs, jog raugintas produktas yra toks pat kaip marinuotas, tačiau šie konservavimo būdai labai skiriasi.

 

Rauginimas arba fermentacija vyksta tuomet, kai produktus rauginančios pieno rūgšties bakterijos dalį cukraus paverčia pieno rūgštimi ir etilo alkoholiu, kurie stabdo puvimo bakterijų dauginimąsi ir  taip užkonservuoja daržoves ar vaisius. Marinavimas yra produktų kaitinimas, dar naudojamas actas, todėl viskas, kas produktuose buvo gero, suyra.

 

Sveikuolė Irena Puzarienė ne kartą viešai gyrė raugintus produktus. Didžiausia jų nauda ta, kad juose esančios pieno rūgšties bakterijos ne tik gerina virškinimą, bet ir padeda organizmui geriau pasisavinti su maistu gaunamus mikroelementus. Kai mūsų žarnyne trūksta šių bakterijų, sutrinka visa žarnyno veikla: prisiveisia pernelyg daug kitokios rūšies bakterijų – mieliagrybių, puvimo, o tada prasideda bėdos dėl viduriavimo ar vidurių užkietėjimo, apskritai, gali sutrikti sveikata, nes teisingai sakoma, kad visos bėdos prasideda žarnyne. Beje, sveikas žarnynas turi įtakos ir gerai nuotaikai, nes jame, kai tinkamai funkcionuoja, daugiau nei smegenyse gaminasi laimės hormonu vadinamo serotonino.

 

 

Nustatyta, kad rauginamose daržovėse padvigubėja B grupės vitaminų, ypač B6 ir B12, kurių trūkstant greičiau pavargstame, dažniau skauda galvą ir kamuoja migrena, lūžinėja nagai, slenka plaukai, silpsta atmintis, padidėja dirglumas aplinkai.

Raugintuose produktuose taip pat yra kalio, kalcio, fosforo. Natūraliai suraugintos daržovės yra puikus vitamino C šaltinis.

 

Todėl vertėtų įprasti kas dieną suvalgyti bent po kelis šaukštus raugintų daržovių, nes jos yra ir natūralūs probiotikai – gerosios bakterijos, užtikrinančios tinkamą žarnyno veiklą. Dažnas iš mūsų probiotikus dabar perkame vaistinėje, bet geriau įprasti valgyti fermentuotus produktus – bus ir sveikiau, ir skaniau, ir pigiau.  

 

 

Žavisi užsienio mokslininkai

Raugintų produktų naudą jau seniai išsiaiškino užsienio mokslininkai. Profesorius Robertas Hutkinsas iš Nebraskos universiteto (JAV), parašęs ne vieną knygą apie raugintų maisto produktų naudą, ir vieno didžiausių Indijoje Sikkim universiteto dėstytojas Jyoti Prakash Tamang savo rašto darbuose vardija, kaip rauginti produktai gali padėti žmogui.

 

Anot jų, raugintos daržovės ir vaisiai padeda kovoti su dideliu kraujo spaudimu, uždegimais, gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Jie aprūpina žmogaus organizmą naudingais mikroorganizmais, kurie prisideda prie sveikos imuninės sistemos, be to, yra puiki prevencija onkologiniams susirgimams ir tuberkuliozei.

 

„Klinikiniai tyrimai, kurių metu buvo atkreiptas dėmesys į raugintų produktų naudą, parodė kaulų sveikatos pagerėjimą, kraujo spaudimo ir mažesnę storosios žarnos vėžio bei širdies ligų riziką“, - konstatavo R. Hutkinsas.

 

Kuria unikalius receptus

Raugintų produktų naudą ypač gerai žino ir ūkio „Raugiam viską“ savininkai Abukauskai. Jie produktus raugia ir ant lietuvių stalo tiekia jau septynerius metus – taip siekia prisidėti prie sveikos gyvensenos, koreguoti žmonių mitybos tradicijas, kad visi valgytume tai, kas yra sveika.

 

Pagal unikalius receptus rauginamas daržoves ir vaisius mėgsta daugybė žmonių.

Prieš dvejus metus ūkis „Raugiam viską“ buvo įvertintas Kulinarijos paveldo sertifikatu, kuris kasmet vis pratęsiamas. Sertifikatas įteiktas už tai, kad ūkyje atkuriami senieji receptai, saugomos liaudiškos tradicijos.

 

 

„Raugiam viską“ pagrindinis veiklos principas ir yra tas, kad daržovės ir vaisiai yra ne marinuojami, o būtent rauginami. „Žalias, tik nuplautas ir niekaip termiškai neapdorotas daržoves užpilu druskos sūrymu, įdedu įvairių prieskoninių žolelių, kurios leidžia atskleisti ir pagerinti vaisių ir daržovių skonį. Taip paruoštas statinaites kurį laiką laikant šiltai prasideda fermentacija arba rūgimas, vanduo pasidaro neskaidrus, nes formuojasi naudingoji pieno rūgštis, atsiranda burbuliukai. Tada statinaites galima padėti šaltai ir ilgai laikyti. Vasaros derlių galima išsaugoti net metus“, – aiškino D. Abukauskienė.

 

Raugia net trešnes

Abukauskų ūkyje „Raugiam viską“ gaminama per 30 pavadinimų rauginių ir jų mišinių. Ūkininkai augina ir raugina slyvas, kriaušes, obuolius, trešnes, šparaginės pupeles, brokolius, kopūstus, kalafiorus, įvairias paprikas, smidrus, morkas, Briuselio kopūstus, kaliaropes, moliūgus, ropes, burokėlius ir kt. Visus receptus kuria ir daržoves savo rankomis raugia pati D. Abukauskienė.

 

Paklausta, kaip šovė mintis rauginti ir vaisius, D. Abukauskienė juokėsi, kad nesunku eksperimentuoti, kai patys viską užsiaugina. „Pabandžiau rauginti slyvas su česnakais. Patiko ir man, ir kitiems. Tada ėmiausi ir kriaušių, ir trešnių. Raugiant vaisius, į sūrymą dedama ir šiek tiek cukraus, todėl vaisių skonį galima išsaugoti. Tačiau pati dedu prieskoninių žolelių, todėl rauginti vaisiai labiau tinka kaip garnyras prie mėsos. Rauginti vaisius ir daržoves smagu ir todėl, kad visada galima ieškoti ir rasti naujų skonių“, – kalbėjo D. Abukauskienė, kuri yra diplomuota maisto paruošimo technologė.

 

Ji pradėjo į buteliukus pilstyti ir raugintų produktų sūrymą, nes jis taip pat yra naudingas organizmui. „Sūrymas yra absoliutus išsigelbėjimas, kai sunegaluoja skrandis, sutrinka virškinimas. Pusė puodelio sūrymo išgeri ir viskas susitvarko. Sūrymas yra tas skystis, kuriame rūgo daržovės ar vaisiai. Tad jis toks pat vertingas ir pasakiškai skanus“, – tvirtino pašnekovė.

 

Paragauti išskirtinių raugintų produktų Abukauskai kviečia Kauno ir Vilniaus ūkininkų turgeliuose.

 

 

 

 

ABUKAUSKŲ ŪKIS „RAUGIAM VISKĄ“

Tel.: 8 610 48 481,  8 613 30 412

El. p. abukauskai@gmail.com

www.facebook.com/Abukauskų-ūkis-Raugiam-viską-986063011427773/

 





Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2020 07 31 
Kontaktai: tel. (37) 311 539, faks. (37) 311 539, Kaunas. El.paštas
©2005-2020. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Born in IdeaTurinio valdymo sistema OptimalSite