Visa verslo informacija Kauno miestui -
LT LT EN EN
Jums
PRADŽIA APIE MUS STRAIPSNIAI SPAUSTUVĖ KAUNE PARDAVIMŲ MOKYMAI INDUSTRY TOP LITHUANIA
PAIEŠKA
Įmonės pavadinimas:  
Paieškos žodis:
 
Detali paieška Detali paieška
 
Sveikata straipsniai
Daugiau Daugiau   
AUTO GROŽIS POILSIS IR LAISVALAIKIS KITOS PASLAUGOS SVEIKATA STATYBA TECHNIKA INFO AGRO KAUNO NAUJIENOS DARBAS

Spausdinti Spausdinti

Tiems, kam rūpi, ką valgo

   2014-12-22

 Nerandu geresnio kreipinio už šį: tiems, kam rūpi...  Šiai, informacijos srauto, jos gausos ir reklamos formų įvairovės perkrautai visuomenei sunku ką nors pasakyti ir būti išgirstam. Tikiuosi, kad dar yra nenusivylusių tuščiažodžiavimu ir neatsakingai vartojamais teiginiais, kaip: natūralus, grynas, ekologiškas, lietuviškas, maistas be priedų. Tikiuosi, kad dar yra aktyviai beieškančių gero produkto, atsakingai besirenkančių ir įvertinančių sąžiningą gamintoją. Tiems, kam rūpi ką valgo, mes galim ir turim ką pasiūlyti. AB „Išlaužo žuvis“ - vienas pirmaujančių tvenkinių žuvininkystės ūkių Lietuvoje. Pirmose gretose esame ne tik auginamų gėlavandenių žuvų įvairove, bet ir jų kokybe bei kiekiais. Dėl tinkamų gamtinių sąlygų ( tvenkinių grunto ir vandens kokybės) žuvys čia išauga ypatingai gero skonio. Tai žinojo mūsų tėvų ar net senelių karta, kurie pakeliui iš Kauno į Druskininkus ar Birštoną stabtelėdavo nusipirkti pagarsėjusių Išlaužo karpių. Žuvys Išlaužo tvenkiniuose auga polikultūroje: kartu auginamos žolėdės, visaėdės ir plėšriosios žuvys, derinamas jų amžius, kiekiai, sudaromos kiek įmanoma panašesnės į natūralias augimo sąlygos. Tada susiklosto gamtoje būdingi mitybiniai ryšiai, skirtingu maistu mintančios žuvys gali prasimaitinti natūraliai, papildomai pašeriant tik pačio intensyviausio augimo metu. Karpius papildomai šeriame vietinių ūkininkų užaugintais grūdais, tikriname pašarų kokybę, nes jie nulemia žuvų sveikatą, skonį.  Plačiakakčiai ir amūrai – augalėdės karpinės žuvys, kurios maitinasi tik natūraliu maistu. Tam tikras  žuvų rūšis, tinka auginti dirbtiniais pašarais; tai upėtakis, sibirinis eršketas. Bet ir šioje situacijoje mes galime įtakoti pašarų pasirinkimą, kartu su pašarų gamintojais derinti  sudėtį, sekti auginamų žuvų kokybę. Tik sąmoningai suvokiant maisto įtaką organizmo sveikatai, galima užauginti sveiką žuvį, maitinantis sveikai išaugintomis žuvimis, tausoti ir savo pačių sveikatą. Mes nesam prieš inovacijas ar pažangą, bet sąmoningai renkamės laikytis mažiau intensyvių žuvų auginimo technologijų. Pradedant žuvų nerštu, jų mityba, auginimu tvenkiniuose, mes laikomės to paties principo; turim atsigręžti į natūralumą, turim atsižvelgti į gamtoje egzistuojančius principus ir nustoti derėtis su pačia gamta. Nauji technologiniai sprendimai  leido žmonijai tiek padidinti produktyvumą žemės ūkyje, sukurti naujas veisles, produktus, gaminius. Kartais nebesupranti, ar tai, ką sukūrė žmogus, dar vis maistas ar nebe? Ar žmogaus organizmas spėja kartu su pažanga taip sparčiai keistis ir ar ta kaita - tik į gera? Kas įtikins mąstantį žmogų, kad dirbtinėmis sąlygomis uždarose recirkuliacinėse sistemose(toliau URS) užaugintos žuvys prilygsta, net ir pralenkia savo kokybe augusias laisvėje? Kaip narvuose augintos vištos mėsa nėra kvapi, kaip beskonis be saulės nokęs pomidoras negali lygiuotis į močiutės darže  ar bent sąžiningo ūkininko šiltnamyje prinokusius giminaičius.  Negalime prisiimti atsakomybės už visus ūkininkaujančius ir siūlančius vartotojui savo gaminius. Tik už savo vardą esame atsakingi: mes patys auginame tvenkiniuose daugiau kaip dvidešimt rūšių skirtingų gėlavandenių žuvų. Kurių nepavyksta išnaršinti patiems, perkamės mailių ir auginame iki kol tiks pardavimui ar perdirbimui.  Žuvų mėsa, ypatingai riebių žuvų, turi daug polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. Jų sudėtyje rasime ir ypač vertingą žmogaus organizmui Omega - 3. Ypatingai turtinga vertingomis žmogaus organizmui  medžiagomis Išlaužo tvenkiniuose augančių plačiakakčių mėsa. Tik reikia šias žuvis paauginti bent penkis metus, kol jos sukaups pakankamą kiekį riebalų, o juose - vertingąją Omega -3. Mokslininkų nustatytas šių riebalų rūgščių poveikis mažinant cholesterolio kiekį kraujyje, slopinant  reumatoidinius uždegimus, saugant nuo trombų susidarymo. Valgant žuvį ne rečiau kaip 2-3 kartus per savaitę, galime sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, susitiprinti imuninę sistemą. Taip kad nereiktų vengti riebių žuvų, jei jos augo neužterštuose vandenyse ir galėjo maitintis natūraliu maistu. Deja, Baltijos jūra priskiriama prie vienų labiausiai užterštų pasaulyje jūrų, todėl joje sugaunamą žuvį rekomenduoti kaip sveiką produktą būtų nesąžininga. Ypatingai plėšrios žuvys per savo gyvenimo amžių prikaupia riebaliniame audinyje ne tik sunkiųjų metalų, bet ir kancerogeninių junginių. Tas pats procesas stebimas ir Kuršių mariose. Man skaudu, kad galimybė pasirinkti sveikesnį produktą dažnai yra atimama iš paprasto pirkėjo sąmoningai jį klaidinant terminais, reklaminiais šūkiais ar slepiant tikrą informaciją. Ir dūmas gali būti visai ne alksninės kvapios malkos, ir žuvis visai ne pajūrio, o jei pajūrio, tai – ne mūsų. Ir šviežias karšis liepą yra šviežias, nors jis su pavasariniais ikrais puikuojasi ant lentynos. Ir sveikai ekologiškai gali būti išauginta dažytais pašarais nusidažiusios lašišos ar upėtakio mėsa ir dar daug ko gali pas mus Lietuvoje būti. Tik patys atidarę žuvies perdirbimo įmonę, pradėję nuo mažo kulinarinio cecho ir poros malkomis kūrenamų rūkyklų, mes supratome, kaip sunku yra pagaminti kokybišką produktą, nenaudojant jokių cheminių priedų, konservantų. Kai turime užtikrinti ir vartojimo terminus, ir prekinę išvaizdą, o užsibrėžėme gaminti maistą tik pagal natūralaus maisto gamybos taisykles. Kai mūsų gaminių skonio pagrindas šviežia nešaldyta žuvis, gryni prieskoniai ir druska bei alksnio dūmas – vieninteliai gaminio konservantai. Tik nesupraskit neteisingai: žuvį valgyti sveika ir reikia. Turim keisti mitybos įpročius, ugdyti žuvies vartojimo kultūrą, turim būti reiklūs produkto kokybei ir prisiimti atsakomybę.
1. Žuvis žmogaus organizmui yra reikalinga, dėl savo sudėtyje esančių Omega-3 polinesočiųjų bei kitų nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios ne tik stiprina imunitetą, bet ir skystina kraują, mažina trombų susidarymo riziką kraujagyslėse, mažina kraujospūdį, todėl  ji turi būti vartojama nerečiau nei 2-3 kartų per savaitę.
2. Išlaužo kaime įsikūrusi įmonė „Išlaužo žuvis“ veisia savo tvenkiniuose apie 20 rūšių žuvies, kurios yra auginamos polikultūroje, siekiant auginti jas natūraliomis sąlygomis.
3. Įmonė siūlo klientams ne tik gyvą žuvį kiekvieno lietuvio skoniui, bet ir perdirbtą, bei įvairius jos gaminius, kurie yra pagaminti be cheminių priedų.

Vita Svirskienė
AB „Išlaužo žuvis“ Prienų r., Išlaužas
Firminės žuvies parduotuvės:
Kaune: Šv. Gertrūdos 70, 8 37 436016
II –V 9.00- 19.00, VI -8.00 -17.00
Prienų raj., Išlaužas, Dainavos 2A, 8 319 48599
I-VI 9.00 -19.00, VII -10.00 -17.00
Tel. užsakymams: 8 656 55372



Į pradžią Į pradžią Į viršų Į viršų Atgal Atgal
Atnaujinta: 2024 04 19 
Kontaktai: tel. +370 670 316 00, faks. +370 670 316 00, Kaunas. El.paštas
©2005-2024. JUMSINFO. Visos teisės saugomos. Born in IdeaTurinio valdymo sistema OptimalSite